Archive for Militaire dienst

Militaire dienst 02

 

In militaire dienst deel – 2

 

embleem

 

Eenmaal bij de Pontonniers en Torpedisten in opleiding welke 8 weken zou duren bleek dat de duikers best wel een soort van elite clubje waren.

 

wp99fe862c_05_06

 

Ze kregen bijvoorbeeld extra betaald voor de minuten dat ze onderwater zaten, dit werd in de winter verdubbeld, ook bij grotere dieptes werd er dubbel betaald, en bij munitie zoeken was er ook een extra dag vergoeding, al met al bleek dat ik als 18 – 19 jarige met een flink salaris maandelijks thuiskwam. Tijd dus om een andere motor aan te schaffen, maar daarover in een ander verhaaltje meer.

Natuurlijk was er ook een keerzijde aan dit moois.

We werden bijvoorbeeld ingezet bij zoek acties voor de Politie en ook moest er geregeld naar oude munitie gezocht worden.

 

sunkenr-shrapnelbo

De zoek acties voor de Politie bestonden uit het zoeken naar wapens welke bij een overval waren gebruikt, of de kluis van die overval. maar ook mensen die waren verdronken door moord of zelfmoord. En er was geen onderscheid tussen jong of oud.

Zo waren er  gedurende de 12 maanden dat ik duiker was een hoop verhalen waarbij je toch wat steviger in je schoenen moest staan dan normaal.

 

Een verhaal wil ik speciaal hier vertellen omdat het nu 37 jaar later nog steeds door mijn hoofd speelt.

 

Wij werden gewekt met de mededeling dat we een klusje voor de Politie gingen doen, er kwam een busje voor 4 van ons en ook ging de Sergeant Majoor mee, deze man had vroeger bij de Marine gediend en was daarnaast ook nog eens een fanatiek sportduiker.

Na een uur rijden waren we op de locatie en werden we ingelicht over wat er moest gebeuren, er moest gezocht worden naar een auto van een vermiste man, het was niet bekend of deze ook in de auto zat en waar ongeveer de auto zich bevond.

 

Het was in een doorgaand kanaal en er was bekend dat een schip iets had geraakt, ook lag ongeveer op die plek een boot van de politie.

 

Na aangekleed te zijn ging ik te water en we gingen zoeken volgens een veel gebruikte methode toen. Ik wandelde een gewicht met een lijn uit, deze was plus minus 20 meter lang en aan de wallen kant werd ook een gewicht te water gelaten. zo kon je aan beide zijden van de lijn met je buik over de bodem ongeveer 2 meter breed zoeken met gestrekte armen.

Na een uurtje zoeken raakte ik wat groots en dat bleek een auto te zijn, Het zicht was nul komma nul dus we moesten op ons gevoel af gaan.

De politie wou natuurlijk eerst van alles weten, na wat gekloot kreeg ik een deur open en er bleek nog een persoon of iets wat er op leek in de auto te zitten.

 

Er werd besloten om de auto met inhoud in een keer uit het water te hijsen, maar eerst werd er van duiker gewisseld.

Enige uren later stond de auto op de wal, en was er een lijkauto gearriveerd.

Later hoorde we dat de man door drie broers was overvallen en zwaar was mishandeld alvorens met auto en al in het water was gereden, ook leefde de man nog toen de auto onder water verdween…….

 

Ik ben dus blij dat ik er aan mee heb kunnen werken om deze barbaren achter de tralies te krijgen ook al denk ik nog steeds aan het beeld van die auto met die man erin met zijn armen omhoog omdat hij waarschijnlijk bijgekomen was en geen besef had waar hij was.

 

gevang

 

Later meer,

Zie ook:

Militaire dienst deel 1

De Keuring

Militaire dienst 01

 

In militaire dienst deel – 1

1978 september.

 

Ik ben nog uit de tijd dat je voor je nummer in Militaire dienst moest, zie ook mijn verhaal over de keuring. De tijd was voor mij dus aangebroken, ik moest mij melden op de Frederick Hendrik kazerne in Vucht.

De tijd van broodjes frikandel en veel bier was aangebroken, dit koste weinig en werd dus ruim genuttigd iedere dag.

De eerste 2 maanden werden besteed aan veel sport, veel lopen, je geweer en schoen poetsen en zorgen dat je bed goed was opgemaakt,

Na een maand kwam het bericht dat wij overgeplaatst zouden worden naar Seedorf in Duitsland, dit gold voor iedereen die bij de Genie troepen zat.

Ik voelde daar weinig voor maar begreep dat bezwaar maken weinig zin had.
Balen dus tot dat er zich een alternatief voordeed in de vorm van een demonstratie van het onderdeel Duikers en Pontonniers van de Genie.
Deze waren toen gelegerd in Hedel en eenmaal bij die duikers zou je gewoon 10 maanden in Hedel blijven. Ik dacht dat lijkt mij wel wat en tekende om bij deze duikersgroep te komen.

Met mij deden 250 anderen dat ook, dus ik maakte mij geen illusies dat ik door de keuringen heen zou komen, en bleven maar 5 tot 7 man uit iedere lichting over hoorde ik.

De keuring was heftig en bestond uit diverse medische testen, en ook een Psygologische test in Hollandse rading waarna een medische keuring in Den Helder zou volgen plus een druk test in een Deco-pressie tank..

deco-tank

Goed, na alle keuringen braken 2 weken van onzekerheid aan, maar uiteindelijk kwam het verlossende bericht. Ik mocht mij een Duiker noemen, inclusief  het rode duikmutsje.

Na een avondje van teveel bier nam ik de volgende morgen afscheid van mijn slapies op de Freek en verhuisde naar de van Brederoo kazerne 2 kilometer verderop.

Hier ontmoete ik mijn andere duikmaten uit dezelfde lichting en uiteraard vierden we dat nog maar eens met alweer veel te veel bier.

bier
Ook moesten we nog even ingezegend worden door de zogenaamde oude poep en werden s’nachts uit ons bed gespoten met de brandslang.

Het maakte mij niks uit, ik was onderweg om duiker te worden.

Word vervolgd

De Keuring

De Keuring

Het is 09.00 uur in de ochtend en ik sta op een wat smoezelig toilet in een oude kazerne in Amsterdam. De Oranje Nassau kazerne. In mijn hand een plastic bekertje waar ik mijn ochtend urine in moet deponeren.

 

oranje nassau

Ik word gekeurd voor Militaire dienst en ben op dat moment 19 jaar oud en inmiddels 4 jaar werkzaam als Timmerman in een grote timmerfabriek in Amsterdam Noord.
Ik had het naar mijn zin daar, verdiende redelijk, het salaris voor een timmer leerling was in die tijd ongeveer 100 gulden in de week.
Ik was in het bezit van een mooie Motorfiets, een Suzuki 750 GS, dat was in die tijd de eerste 4 takt van Suzuki.

Ook ben ik de eigenaar geweest van een Suzuki 750 2 takt.

Dat was flink werken op die motor, maar na 6 maanden had ik besloten om hem in te ruilen voor de 4 takt welke veel beter reed.

Goed de keuring dus, plasje gedaan, bloed afgegeven, 3 keer een kniebuiging en nog wat andere testjes plus een interview waar gevraagd werd of ik wel in dienst wou.
Ik heb toen gemeld dat ik er weinig zin in had, maar gelukkig hebben ze dit naast hun neergelegd want wat ik toen niet wist is dat mijn werkende toekomst door deze eerste keuring een verrassende wending zou nemen.

Maar daarover zal ik in een volgend bericht verhalen.

 

Zie ook:

In Militaire dienst deel 1

In Militaire dienst deel 2