Zwartwerkers

Kwart huiseigenaren tolereert zwartwerkers voor kluswerk

Een kwart van de Nederlandse huiseigenaren heeft geen moeite met het ‘zwart betalen’ van klussen die in en rond het huis gedaan moeten worden.

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1.063 leden.

Iets minder dan de helft heeft geen goed gevoel bij het afrekenen van de klussen zonder daar btw over te betalen, maar doet dit soms wel.

Drie kwart van de deelnemers vindt dat de btw-verhoging van 6 procent naar 21 procent zwartwerken in de hand werkt.

travail-au-noir

Garantie

Vooral de groep 60-plussers heeft moeite met de methode, omdat die in strijd is met de wet. Omdat ook de garantie op kwaliteit van het werk ontbreekt, zegt een kwart nooit een klus zwart te betalen.

Die groep heeft er wel begrip voor dat huiseigenaren met een laag inkomen dit doen, 45 procent snapt de keuze dan wel.

Voor- en tegenstanders komen met argumenten om dit juist wel of juist niet te doen. Zo zegt 20 procent dit niet te doen omdat “het einde zoek is als iedereen het doet”. Bij 25 procent is het argument “we betalen al genoeg belasting” een reden om het wel te doen.

maxresdefault

Risico’s

Zwart laten klussen aan een eigen woning brengt risico’s met zich mee. Als het werk slecht wordt uitgevoerd, en er is geen overeenkomst op papier, is er vaak geen garantie van de klusser. De verzekeraar kan een schadeclaim dan gedeeltelijk of geheel afwijzen.

Ook de renteaftrek kan gevaar lopen als de Belastingdienst geen factuur heeft van het uitgevoerde werk. De rente is alleen aftrekbaar als aan te tonen is dat het geld aan de eigen woning is besteed.

De consument mag er wel vanuit gaan dat de prijs van de aannemer inclusief btw is, en hoeft niet na te gaan of die juist berekend is. Als je klusser of het bedrijf dat niet doet is dit formeel gezien een fiscaal misdrijf.

hov46

Met deze site probeer ik de Hersenstichting te steunen, mocht u dit ook willen doen klik dan op de banner. De mensen met NAH zijn u erg dankbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *