Hersenweetjes

 

Hersenweetjes

Er bestaan diverse wetenschappelijke tijdschriften die nieuws hebben op het terrein van hersenen en hersenaandoeningen. Hieronder volgt een selectie van wetenswaardigheden.

Het gaat hierbij vaak om een verwijzing naar artikelen in (Engelstalige) tijdschriften. Voor het volledige bericht dient men dus het betreffende tijdschrift op te zoeken. De Hersenstichting neemt geen inhoudelijk standpunt in over de berichten.

 

Hier vindt u ook een aantal filmpjes met hersenweetjes.

 

11133644_888569684523554_7435490149693320095_o

Verloren herinneringen

Herinneringen zijn sterker dan gedacht. Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk ontdekten dat herinneringen vaak nog wel aanwezig zijn in de hersenen, ook al denken mensen zelf van niet. Herinneringen worden opnieuw geactiveerd in de hippocampus, voordat ze worden opgeslagen. Voorheen dacht men altijd dat oude herinneringen werden ‘gewist’ door nieuwe gebeurtenissen. De onderzoekers laten nu zien dat deze herinneringen meer verstopt zitten achter nieuwere herinneringen. Deze ontdekking is van groot belang voor het onderzoek naar medicijnen voor bijvoorbeeld schizofrenie.
Nature communications, 2015


Op je zij

Slapen op je zij is beter voor je mentale gezondheid. Onderzoek uit New York toont aan dat dit mogelijk is. De wetenschappers ontdekten dat afvalstoffen in de hersenen sneller worden opgeruimd, als mensen op hun zij slapen. Dit is belangrijk in het voorkomen van ziektes zoals alzheimer. Men wist al dat er in de hersenen wordt opgeruimd terwijl we slapen, maar dat de slaaphouding daar toe kan bijdragen was nog niet bekend. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat bij de meerderheid van de mensen, en ook bij dieren, slapen op de zij favoriet is.
Journal of Neuroscience, 2015


Bomen beklimmen verbetert geheugen?

In bomen klimmen en op een balk balanceren verbeteren het werkgeheugen. Dit beweren wetenschappers uit Florida. Ze ontdekten dat het werkgeheugen wordt getraind, als mensen activiteiten doen waarin ze zich bewust moeten zijn van hun lichaam en de omgeving. Het werkgeheugen is vooral belangrijk voor het actief opslaan en verwerken van informatie. Zelfs een paar uurtjes bezig zijn met een evenwichtsbalk bleek de capaciteit van het werkgeheugen van verschillende proefpersonen al met 50% te vergroten. Volgens de onderzoekers worden door activiteiten waarover je moet nadenken, dus zowel lichaam als hersenen getraind.

Perceptual and motor skills, 2015


Amygdala reguleert ademhaling

Het hersengebied dat betrokken is bij het reguleren van de ademhaling tijdens epileptische aanvallen is ontdekt! Onderzoekers uit Iowa ontdekten dat de ademhaling stokte als de amygdala, het hersengebied dat ook belangrijk is bij emoties, werd gestimuleerd. Bij epilepsiepatiënten kan een aanval verspreiden naar de amygdala, wat kan leiden tot het (tijdelijk) ophouden van de ademhaling. Dit kan zelfs leiden tot de dood. Nu men er achter is dat dit een oorzaak kan zijn van plotselinge dood van epilepsiepatiënten, kunnen er voorkomende maatregelen worden genomen.

Journal of Neuroscience, 2015


Vaccin tegen verslaving?

Onderzoekers gebruikten een eiwit uit een bacterie om het immuunsysteem te activeren. De bacterie valt cocaïne aan als deze het lichaam binnenkomt en gaat ook de cocaïne-effecten tegen. Dat kan  gebruikers helpen met afkicken, al is er nog klinisch onderzoek nodig.

Molecular Pharmaceutis, 2015


Rem op hersentumor

Hersentumoren zijn lastig te behandelen. Zowel na bestraling, chemotherapie of chirurgisch verwijderen van de tumor is de kans op terugkeer groot. Onderzoekers uit Washington denken dat dit komt door de aanwezigheid van tumorstamcellen. Deze stamcellen zijn minder gevoelig voor de behandeling en groeien dus snel uit tot een nieuwe tumor. Deze stamcellen hebben een bepaald eiwit nodig om goed te groeien. Grote hoeveelheden van het eiwit stimuleren de tumorgroei. Als dit eiwit niet aanwezig is, kan de snelheid van de tumorgroei tot 95% afnemen! Omdat dit een verbetering in de behandeling van hersentumoren kan zijn, wordt er nu onderzoek gedaan naar hoe de productie van dit eiwit bij patiënten geblokkeerd kan worden.

Cell reports, 2015


Nieuwe link?

Lymfevaten lopen door tot in de hersenen. Onderzoekers uit Virginia ontdekten namelijk lymfevaten die nog niet eerder zijn beschreven. Deze vaten beginnen in de nekwervels en monden uit in de hersenvliezen. Zelfs bij gezonde mensen vonden de wetenschappers immuuncellen in de hersenen. De hypothese van de onderzoekers is dat de nieuw ontdekte lymfevaten zowel vloeistof als immuuncellen naar de hersenen brengen. Deze ontdekking geeft een nieuw beeld over de communicatie tussen het immuunsysteem en de hersenen. Dit is van cruciaal belang voor neurologische ziektes die mede worden veroorzaakt door het immuunsysteem zoals Multiple Sclerose (MS).

Nature, 2015


Pijnlijk

Pijn wordt door alle mensen anders ervaren. Volgens onderzoekers uit Zweden kan de pijnrespons gemanipuleerd worden door de pijnprikkel te koppelen aan een afbeelding. Mensen die mee deden aan het onderzoek kregen verschillende gezichten te zien. Elk gezicht werd gekoppeld aan een pijnprikkel. Als deelnemers vervolgens een gezicht zagen dat verbonden was met een sterke pijnprikkel, voelden zij meer pijn. Dit gebeurde ook als ze de afbeelding te kort zagen om bewust waar te nemen. De wetenschappers denken daarom dat onbewust leren een belangrijke rol speelt in het ervaren van pijn.
PNAS, 2015


Moleculaire ‘lijm’ helpt bij zien

Bewegende beelden zoals een voorbijgaande auto zien we helder en scherp, terwijl een foto ervan vaak wazig is. Onderzoekers uit Californië ontdekten hoe de hersenen het beeld corrigeren. Ze vonden een soort moleculaire lijm die hersennetwerken aan elkaar lijmt tijdens de embryonale ontwikkeling. Op deze manier kunnen de bewegingssensoren in de ogen signalen geven aan onze hersenen. De cellen die beweging registreren zijn de enige cellen die de moleculaire lijm bevatten. De lijm ontstaat als de twee eiwitten Contactin-4 en Amyloid precursor protein aan elkaar binden. Op deze manier kan, al tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder, een goed oog-hersennetwerk worden gebouwd.

Neuron, 2015


Risico nemen loont?

Tieners staan erom bekend meer en grotere risico’s te nemen. Wetenschappers uit Illinois hebben onderzocht hoe dit komt en of dit gedrag te beïnvloeden is. In het onderzoek legden een groep jongeren een gesimuleerd verkeerstraject af in aan- en afwezigheid van hun moeder. De groep zonder moeder nam meer risico’s en dit activeerde het beloningsgebied (basale ganglia) van de hersenen. Dit gebied bleef echter inactief in de groep met hun moeder. In plaats daarvan werd een gebied geactiveerd dat betrokken is bij gedragsregulatie. De aanwezigheid van de moeder verandert dus hoe puberhersenen reageren op het nemen van risico’s.
Social Cognitive and Affective Neuroscience, 2015


Hersenen: man, vrouw of beide?

De hersenen van mannen zijn anders dan die van vrouwen. Dit is algemeen bekend, maar wetenschappers uit Maryland hebben nu een beter idee over hoe dit tot stand komt. Vroeg in de zwangerschap is er een periode waarin de hersenen mannelijke of vrouwelijke eigenschappen krijgen. Na deze periode kan dit niet meer veranderden. De onderzoekers is het echter gelukt om hersenen van een jonge vrouwelijke rat meer mannelijk te laten worden door estradiol (een soort testosteron) te geven. Door het onderzoek hoopt men duidelijker te krijgen hoe de hersenen het geslacht bepalen.

Nature Neuroscience, 2015


 

Woord of plaatje?

Of het nou de krant, een spannend boek of een reclamebord op straat is, we lezen iedere dag. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de hersenen in staat zijn zo snel de juiste woorden te herkennen. Onderzoekers uit Georgetown hebben ontdekt dat bekende woorden niet letter voor letter worden herkend, maar als één geheel. De hersenen zien het woord dus meer als een afbeelding. In het achterste deel van de hersenschors (de visuele cortex) wordt deze afbeelding vervolgens geïdentificeerd. Door beter te begrijpen hoe lezen werkt, kunnen er nieuwe methodes bedacht worden voor mensen die problemen hebben met lezen.
Journal of neuroscience, 2015


 

Pijnvrij door spinnengif

Veel mensen hebben last van chronische pijn. Wereldwijd zelfs één op de vijf mensen! De bestaande pijnstillers werken vaak onvoldoende en hierdoor is er behoefte aan nieuwe medicijnen. Onderzoekers uit Australië hebben geprobeerd nieuwe pijnstillers in spinnengif te vinden. Het gif van spinnen bevat namelijk veel stoffen die de communicatie tussen hersencellen verstoren. De onderzoekers testten gif van 205 spinnensoorten op de aanwezigheid van deze stoffen. Er werden zeven soorten gevonden die mogelijk pijnsignalen naar de hersenen kunnen blokkeren. Verder onderzoek is nodig om te testen of pijn inderdaad kan worden geblokkeerd met deze stoffen.
British journal of Pharmacology, 2015


Met een schok in slaap

Veel mensen schokken net voordat ze in slaap vallen. Wetenschappers ontdekten dat deze ongecontroleerde bewegingen plaats vinden in de zogenaamde ‘hypnagoge toestand’. In deze fase schakelen de hersenen over van de bewuste naar de onbewuste toestand. Een mogelijke oorzaak is dat de hersenen gemixte signalen doorgeven aan de spieren. Dit zou weer komen doordat er een strijd is tussen stoffen (neurotransmitters) die worden gemaakt tijdens onze slaap en stoffen die worden gemaakt als we wakker zijn.

Sleep, 2014


Ogen dicht!

Ooggetuigen herinneren zich meer als zij hun ogen gesloten houden. Wetenschappers van de Universiteit van Surrey testten 178 personen wanneer zij zich het meeste konden herinneren na het kijken van een film. Proefpersonen die hun ogen dichthielden hadden 23% meer vragen goed, dan de mensen die hun ogen open hadden. Naast wat ze hadden gezien, konden deze mensen ook beter terughalen wat ze hadden gehoord. Deze ontdekking zou kunnen helpen als getuigen worden ondervraagd door de politie of de rechter.

Legal and Criminology Psychology, 2015Genetische code hersenen gekraakt

Driehonderd wetenschappers voegden hun data over de hersenen samen om genmutaties (veranderingen in genen) te vinden. Hierdoor hebben ze de genen ontdekt die hersengrootte beïnvloeden. In deze genen is vastgelegd hoe groot de hersenen of een gedeelte van de hersenen zijn. Als er een mutatie plaatsvindt, kan dit veranderen. Door 30.000 hersenscans en DNA-monsters samen te brengen, ontdekten de onderzoekers dat er acht van dit soort mutaties zijn die er voor zorgen dat de hersenen van sommige mensen sneller oud worden. Dit gebeurt onder andere bij de ziekte van Alzheimer. Mogelijk biedt dit aanknopingspunten voor therapieen naar deze aandoeningen.

Nature, 2015


Krachtige hersenen

Je spieren sterk houden met alleen je hersenen. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Toch hebben onderzoekers van de Ohio Universiteit aangetoond dat dit kan! In het onderzoek hadden de proefpersonen hun onderarm in het gips, waardoor ze hun hand en pols niet meer konden bewegen. De helft van de groep moest zich inbeelden dat ze bewegingen met hun pols maakten. Na vier weken bleek dat de inbeeld-groep 50% minder kracht verloren had in hun spieren dan de groep die dit niet deed. Dit laat zien dat door bewegingen in te beelden, de spieren sterk kunnen blijven.
Journal of Neurophysiology, 2014

 


Wiskundige hersencellen en dopamine

Hersencellen die actief zijn tijdens wiskunde werken beter als er dopamine vrijkomt. Dit laten wetenschappers uit Duitsland in nieuw onderzoek zien. Dopamine, wat ook wel bekend staat als het gelukshormoon, is onder andere betrokken bij motivatie en bewegingen. Tijdens het onderzoek gaven de wetenschappers de hersencellen, die actief zijn bij het toepassen van wiskunderegels, stoffen die lijken op dopamine. Ze zagen dat deze specifieke hersencellen in deze gevallen beter werkten. De resultaten van dit onderzoek geven inzicht in hoe de hersenen van mensen met de ziekte van Parkinson werken. Bij deze mensen is er minder dopamine aanwezig in de hersenen.

Neuron, 2014 


Oudere hersenen leren te veel

Oudere mensen leren vaak slechter dan jongere mensen. Men dacht dat dit werd veroorzaakt doordat oudere hersenen minder flexibel zijn. Nieuw onderzoek toont aan dat ouderen juist te véél informatie opnemen, waardoor het leervermogen vermindert. Jonge proefpersonen (19-30 jaar) en oude proefpersonen (67-79 jaar) werd gevraagd om de aan hen getoonde letters en cijfers te onthouden. Dit werd moeilijk gemaakt door verschillende andere voorwerpen tegelijkertijd te tonen. Oude mensen presteerden een stuk slechter in deze test. Ook bleek dat hoe slechter een vrijwilliger scoorde, hoe meer irrelevante voorwerpen onthouden waren. De ouder wordende hersenen hebben dus meer moeite met het filteren van de juiste informatie. Hierdoor wordt relevante informatie minder gemakkelijk opgeslagen.

Current Biology, 2014


Samenwerking hersenen en lever

De hersenen en de lever communiceren met elkaar om te veel eten tegen te gaan. Dit ontdekten wetenschappers uit Barcelona toen ze onderzoek deden naar diabetes type 2 en obesitas (zwaarlijvigheid). Bij muizen waren in de hersenen minder eetlustopwekkende stoffen aanwezig, als hun lever veel voedingsstoffen opsloeg. Ook maakten de hersenen in deze gevallen juist meer eetlustremmende stoffen. Deze communicatie tussen de twee organen is mogelijk door ATP, een stofje dat energie geeft aan alle cellen in ons lichaam. Hoe meer iemand eet, hoe meer voedingsstoffen in de lever, hoe meer ATP. Onze hersenen reageren hierop door de eetlust-opwekkende en -remmende stoffen aan te passen.
Diabetes, 2014


Chocolade en geheugen

Wetenschappers uit de VS beweren dat een stof die veel voorkomt in chocolade het geheugen verbetert. De stof, flavanol, is een antioxidant. Proefpersonen tussen de 50 en 69 jaar kregen een paar maanden een testdrankje waar veel of weinig flavanol in zat. Daarna ondergingen ze een geheugentest. De proefpersonen die flavanol hadden gekregen scoorden veel beter tijdens de geheugentest dan de andere groep. Ook hersenscans wezen uit dat een bepaald gedeelte van de hersenen actiever was na de inname van flavonol.Voordat u massaal chocolade gaat eten; in één chocoladereep zit slechts een fractie van de hoeveelheid flavanol die het drankje zat. Mogelijk is flavanol ook aanwezig in andere voeding, meer onderzoek naar dit onderwerp moet dit uitwijzen.

Nature Neuroscience, 2014


Broccoli

Jonge broccoliplantjes kunnen mogelijk tijdelijk autisme onderdrukken, ontdekten onderzoekers uit de VS. Mensen met autisme hebben vaak een stofwisselingsprobleem in hun cellen waardoor er reactieve zuurstofmoleculen worden gemaakt. Deze moleculen kunnen de cellen beschadigen. De wetenschappers haalden een stofje uit de jonge broccoli waarmee dit probleem (tijdelijk) kan worden opgelost. Hiermee is er mogelijk een nieuwe therapie tegen de symptomen van autisme geboren. Zowel de sociale (bijv. handen schudden) als lichamelijke (minder druk) capaciteiten van autistische proefpersonen verbeterden in een proefstudie.

PNAS, 2014


Eetverslaving of voedselverslaving?

Tot nu toe wordt overgewicht vaak verklaard doordat mensen verslaafd zijn aan voedsel. Volgens wetenschappers uit o.a. Edinburgh en Utrecht zijn deze mensen echter niet verslaafd aan de stoffen in voedsel, maar is het gedragsverslaving. Ze hebben een psychologische drang naar eten, geen lichamelijke drang zoals bij een drugsverslaving het geval is. Deze vondst toont aan dat deze mensen mogelijk een hele andere therapie nodig hebben dan drugsverslaafde mensen. Om gedragsverslaafde patiënten zo goed mogelijk te helpen, wordt er verder onderzoek gedaan naar een andere soort therapie.

Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 2014


Autisme = extra synapsen?

Synapsen zijn belangrijk voor de onderlinge communicatie van verschillende hersencellen. Kinderen en adolescenten met autisme blijken meer synapsen te hebben in hun hersenen. De wetenschappers van het Columbia University Medical Center denken dat dit komt doordat de synapsen die tijdens de zwangerschap en na de geboorte worden gevormd, niet genoeg worden ‘weggesnoeid’. Bij de normale ontwikkeling gebeurt dit snoeien wel, maar bij kinderen met autisme lijkt die proces niet goed te werken. Door een medicijn te maken dat deze synapsen wegsnoeit, zou er een oplossing kunnen worden gevonden voor autisme. Dit medicijn wordt nu op muizen getest, maar de wetenschappers zijn hoopvol dat het ook bij mensen zou kunnen werken.
Neuron, 2014


Uitgerust naar het werk

Natuurlijk licht in een kantoor leidt tot betere nachtrust. Dit vonden onderzoekers aan de Universiteit van Illinois. Kantoormedewerkers die direct natuurlijk licht hadden, binnen 7 meter van het raam, sliepen gemiddeld 46 minuten langer dan hun collega´s die geen direct natuurlijk licht hadden. De mogelijke verklaring hiervoor is dat natuurlijk licht belangrijk is voor het instellen van de biologische klok. De biologische klok zit in onze hersenen net achter de ogen in de zogenaamde suprachiasmatische nucleus. De biologische klok zorgt voor synchronisatie van de hersenen en het lichaam, dit is belangrijk voor onze gezondheid volgens de wetenschappers.
Journal of clinial sleep reports, 2014

 


Eeuwig jong?

Een deel van de hersenen blijft voor altijd jong. Dit suggereren wetenschappers aan de universiteit van Adelaide (Australië). Ze lieten zien dat de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het ruimtelijk functioneren bij oudere mensen nog hetzelfde werken als bij jonge mensen. Het ruimtelijk functioneren is belangrijk voor onder andere lopen, auto rijden en dingen oppakken. De hiervoor verantwoordelijke hersengebieden liggen in de rechterhersenhelft. De wetenschappers gaan nu op zoek naar een verklaring waarom de rechterhersenhelft minder snel veroudert dan de linkerhersenhelft. Dit kan inzicht geven in hoe veroudering werkt.
Cognitive neuroscience convention, 2014 (in press)


Stamcellen in ontwikkeling

Men is weer een stapje verder in het vinden van een therapie voor MS (multiple sclerose). Bij patiënten met MS is het beschermende laagje om de zenuwen (myeline) beschadigd. Dit beschermende laagje wordt gemaakt door bepaalde cellen, oligodendrocyten. Wetenschappers in New York is het gelukt om stamcellen uit de huid van MS-patiënten te veranderen in oligodendrocyten. Stamcellen zijn ‘algemene’ cellen die nog kunnen uitgroeien tot specifieke celtypen. Als patiënten behandeld worden met hun eigen cellen, is de kans op succes groter. Voordat de therapie daadwerkelijk kan worden toegepast in de praktijk is nog wel meer onderzoek nodig.
Stem cell reports, 2014


Autisme beschermt hersenen?

Het syndroom van Asperger kan beschermen tegen Alzheimer. Dit beweren onderzoekers van Harvard. Mensen die Asperger hebben, een vorm van autisme, bleken hersenen te hebben die zich makkelijker kunnen aanpassen. Dit wordt plasticiteit genoemd. Oudere mensen hebben minder plastische hersenen. Verminderde plasticiteit wordt ook in verband gebracht met geestelijke achteruitgang. Doordat mensen met Asperger extra plastische hersenen hebben zou dit mogelijk kunnen beschermen tegen geestelijke achteruitgang zoals bij de ziekte van Alzheimer.
Medical hypotheses, 2014 (in druk)


Linkshandige mannen

In de zomer worden minder linkshandige mannen geboren. Dit laten wetenschappers uit Wenen zien, hoewel het bewijs indirect is. Mensen die rechtshandig zijn, hebben een dominante linker hersenhelft. Onder invloed van testosteron groeit de linkerhelft van de hersenen minder snel in de baarmoeder. Daglicht verhoogt de hoeveelheid testosteron. Doordat er in de zomer meer daglicht is, wordt er meer testosteron in de baarmoeder aangemaakt en groeit de linkerhersenhelft van de foetus minder snel. Hierdoor zijn de mannelijke baby’s die in de winter worden geboren vaker linkshandig.

Cortex, 2014


Eigen vrije wil?

We denken dat we onze keuzes uit eigen beweging maken. Maar nu toont onderzoek van de Universiteit van Californië aan dat dit misschien niet helemaal het geval is. De wetenschappers lieten zien dat de ‘achtergrondgeluiden’ van de hersenen invloed hebben op onze keuzes. Deze achtergrond bestaat uit elektrische signaaltjes die altijd aanwezig zijn in de hersenen. Door de soort activiteit van deze achtergrond te meten konden de onderzoekers voorspellen wat de proefpersonen gingen kiezen. Dit laat zien dat deze achtergrondsignalen onze keuzes beïnvloeden.
Journal of Cognitive Neuroscience, 2014


Baby-hersenen

Onderzoekers van het UMC in Utrecht ontdekten dat de verbindingen in de hersenen bij baby’s bijna hetzelfde zijn als bij volwassenen.

De wetenschappers onderzochten de hersenen van 27 te vroeg geboren kindjes. Het onderzoek laat zien dat de hersenverbindingen (het ‘wegennet’ van de hersenen) allemaal tijdens de zwangerschap al worden gemaakt. Men verwacht dat de verbindingen in de hersenen tijdens de ontwikkeling van het kind, zoals de puberteit, alleen nog sterker worden. Er worden dus geen nieuwe verbindingen aangemaakt, zoals altijd werd gedacht.

Cerebral cortex, 2014  


Hoe slimmer, hoe ouder?

Het gen dat ervoor zorgt dat iemand langer leeft, is ook verantwoordelijk voor betere hersenfuncties. Dit toonden wetenschappers uit San Francisco aan. Mensen met een bepaalde variant van dit zogenaamde KLOTHO-gen kunnen beter nadenken, leren en dingen onthouden dan mensen die dit gen niet hebben, zelfs als ze het risicogen APO4 voor Alzheimer hebben. Omdat bij deze mensen de hersenen beter werken, slijten de hersenen ook minder snel. Dit onderzoek biedt mogelijk aanknopingspunten om de achteruitgang bij dementie te vertragen of tegen te gaan.
Cell Reports, 2014


Depressief bloed

Wetenschappers uit Wenen hebben laten zien dat depressie mogelijk kan worden aangetoond in het bloed. Tot nu toe werd dat altijd als onmogelijk gezien omdat depressie een psychische aandoening is. Serotonine is een signaalstof in de hersenen die het gevoel van geluk geeft. De onderzoekers ontdekten dat het stofje dat serotonine vervoert, normaliter ook aanwezig is in het bloed. Depressieve mensen hebben vaak een tekort aan serotonine. Ze hebben dan ook afwijkende hoeveelheden van de serotonine-vervoerder in hun hersenen. Nu is ontdekt dat dit ook geldt voor hun bloed. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een nieuwe manier van depressie diagnosticeren.

PLoS ONE, 2014


Jeugdherinneringen

De eerste herinneringen van onze jeugd zijn vaak van eerder dan we zelf denken. Dit concluderen wetenschappers uit Canada. Momenteel wordt aangenomen dat we van de tijd voor ons 4e levensjaar geen bewuste herinneringen hebben. Het onderzoek uit Canada toont echter aan dat de eerste herinneringen vroeger zijn dan kinderen zelf denken. Dit werd onderzocht door de kinderen op twee momenten te vragen naar een specifieke herinnering. In het tweede gesprek (een paar jaar later), dachten de kinderen dat de herinnering later was dan in werkelijkheid.
Developmental psychology, 2014


Lichtgestuurde spieren

Wetenschappers hebben een manier ontdekt, om verlamde spieren mogelijk weer te kunnen laten bewegen. Onderzoek bij muizen heeft dit aangetoond. Britse onderzoekers maakten speciale zenuwcellen (motorneuronen) die reageren op blauw licht. Deze zenuwcellen werden vervolgens in de kapotte zenuwen van muizen getransplanteerd. De getransplanteerde zenuwcellen groeiden vervolgens langs de kapotte zenuwcellen en maakten contact met de spieren. Door deze nieuwe zenuwcellen te stimuleren met licht kunnen de spieren bewegen. De wetenschappers hopen het snel toe te kunnen passen bij mensen die verlamd zijn geraakt door bijvoorbeeld een ongeval.

Science, 2014


Echt of nep?

Mensen die neplachen kunnen anderen niet voor de gek houden. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen onderscheid kunnen maken tussen echt lachten en neplachen. De hersenen van proefpersonen toonden verschillende reacties als ze een neplach of een echte lach hoorden. Als de mensen die meededen aan het onderzoek een neplach hoorden, werd het gebied in de hersenen actief dat probeert het gedrag van de andere persoon te verklaren. Dit bepaalt vervolgens de reactie van de persoon.
Cerebral cortex, 2013


Slecht slapen, beter bewegen?

Bij mensen met slaapproblemen is het deel van de hersenen dat bewegingen controleert (de motorcortex) veel actiever en gevoeliger voor veranderingen. Dit hebben wetenschappers uit de Verenigde Staten ontdekt. Het onderzoek toont aan dat de hersenen van slechte slapers constant bezig zijn met het verwerken van informatie in plaats van bezig zijn met slapen. Dit zou kunnen verklaren waarom deze mensen slaapproblemen hebben en anderen niet. De reden voor de verhoogde hersenactiviteit bij deze mensen is nog onbekend.

Sleep, 2014


Selectief geheugen

Dingen die we zien en voelen, onthouden we beter dan geluiden die we horen. Onderzoekers uit Iowa ontdekten dit toen ze proefpersonen testten. De proefpersonen kregen geluiden te horen, filmpjes te zien en voorwerpen om te voelen (zonder deze te zien). Na een tijd werd gevraagd wat ze zich herinnerden. Toen bleek dat de geluiden het minst waren onthouden. Dit toont aan dat de hersenen verschillende manieren gebruiken om iets te onthouden, terwijl men eerst dacht dat er maar één manier was.
PLOS ONE, 2014


Fijne beweging

De hersenen zorgen via tweezijdig verkeer voor arm- en handbewegingen. De armspieren worden aangestuurd door een commando van de hersenen. Lange tijd dacht men dat dit het enige was wat gebeurde, maar nu blijkt dat met ditzelfde commando de hersenen feedback ontvangen. De hersenen sturen via het ruggenmerg een signaal naar de armspieren. Op datzelfde moment wordt er een kopie van deze informatie teruggezonden naar de hersenen. Met deze feedback wordt gecontroleerd of de beweging correct is uitgevoerd. Dit is vooral van belang bij kleine precieze bewegingen (fijne motoriek).

Cell, 2014


Vetten vaststellen

Mensen kunnen ruiken of er vet in hun eten zit. Doordat mensen hun eten meestal eerst ruiken voordat ze het proeven, kunnen ze aantonen in welk voedsel (meer) vetten zitten. In een experiment konden geblinddoekte proefpersonen feilloos de melk met het hoogste vetgehalte uitkiezen. Met nieuwe methoden proberen wetenschappers de geur van voedsel met weinig vetten aantrekkelijker te maken. Dit zou in de toekomst een oplossing kunnen zijn voor mensen met gewichtsproblemen.
PLOS ONE, 2014


Belezen hersenen

Het lezen van een goed boek kan de hersenen veranderen. Hersenscans van proefpersonen lieten zien dat mensen die een boek hadden gelezen, meer verbindingen hadden in hun hersenen dan proefpersonen die geen boek hadden gelezen. Zo waren verbeteringen zichtbaar in het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het begrijpen van taal, maar ook in de groeve tussen de hersenhelften in. Dit laatste verbetert de beweeglijkheid. De veranderingen in de hersenen waren zelfs vijf dagen na het lezen van het boek nog te zien.
Brain Connectivity, Januari 2014


Vriend of vijand?

Kinderen van 9 maanden oud kunnen al zien of mensen vrienden zijn of niet. Dit is gebleken uit recent onderzoek. Onderzoekers lieten de baby’s video’s zien van volwassenen. Deze volwassenen deden twee dingen: eten en zich als vrienden (of niet) gedragen. De baby’s gaven verbaasde reacties als de volwassenen zich als vrienden gedroegen, maar het niet eens waren over het eten. Hieruit trokken de onderzoekers de conclusie dat baby’s weten dat mensen eerder vrienden zijn als ze dezelfde mening hebben.
Journal of Experimental Psychology, 2014


Geprinte hersenen

Onderzoekers uit Maleisië hebben voor artsen een goede manier gevonden om hersenoperaties te oefenen. Ze maakten een hersenmodel dat werd geprint met een 3D-printer! Het model bestaat uit verschillende materialen, die vergelijkbaar zijn met de schedel en de hersenen. Op deze manier leren artsen hoe het voelt om een schedel open te maken en hoe de diverse soorten weefsel van het hoofd reageren. Het model bloedt levensecht en er kunnen zelfs tumoren in worden aangebracht.
New Scientist, 2013


Een snufje

Volgens Engels onderzoekers kan een kleine hoeveelheid oxytocine autistische kinderen helpen bij het verwerken van sociale informatie. Oxytocine is een signaalstof in de hersenen die er voor zorgt dat mensen sociale contacten leuk vinden. Hersengebieden die betrokken zijn bij sociale activiteiten, zijn bij autistische kinderen minder actief. Door autistische kinderen met behulp van een neusspray oxytocine te geven, zouden deze hersengebieden weer normaal functioneren. Dit is een belangrijke stap in het ontwikkelen van een medicijn voor autismespectrumstoornissen.
PNAS, 2013


Hip

Onderzoek uit Italië toont aan dat bij de ziekte van Parkinson de hippocampus mogelijk verantwoordelijk is voor symptomen zoals vermoeidheid en een verminderd geheugen. De hippocampus communiceert met het zogenoemde ‘dopaminerge systeem’, verantwoordelijk voor de productie van dopamine. Bij mensen met de ziekte van Parkinson is er een tekort aan hersencellen die dopamine kunnen produceren. Mogelijk is de hippocampus door de communicatie met het dopaminerge systeem ook betrokken bij het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. 

hersenstichtingDruk op de banner of deze link als u wilt Doneren

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *