De Hersenstichting

hersenstichting

 

Gezonde hersenen zijn van levensbelang. Door een hersenaandoening raak je vaak jezelf kwijt. Lopen, praten en denken, alles wat zo vanzelfsprekend lijkt, kan zomaar voorbij zijn. Vrijwel iedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met een hersenaandoening. Dat moet stoppen.

 

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren.
Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en voeren we vernieuwende projecten uit.

Onze visie: Hoe meer we van de hersenen begrijpen, hoe beter we ze gezond kunnen houden. Onze missie: Wij willen actief bijdragen aan gezonde hersenen in Nederland. Daarom initiëren we nieuwe kennisontwikkeling vanuit maatschappelijke relevantie en vertalen we bestaande kennis naar praktische toepassingen.

Projecten ondersteund door de Hersenstichting

De Hersenstichting wil graag wetenschappelijke kennis sneller dichter bij de behandeling van patiënten te brengen. Hierbij ligt het accent op de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden.
Enkele voorbeelden van lopende projecten:

  • Traumatisch Hersenletsel. Doel van het onderzoeksproject is de kennis over behandelmogelijkheden over dit onderwerp te vergroten. Daarnaast heeft de Hersenstichting het initiatief genomen een Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel te ontwikkelen.
  • Bewegingsstoornissen. Doel van het project is zicht te krijgen op behandelmogelijkheden van bewegingsstoornissen.
  • Puberhersenen en alcohol: Doel van het project is het terugdringen van de hersenschade door alcohol bij puberhersenen.
  • Translationeel onderzoek. Samenwerkingsproject met ZonMw waarin resultaten uit fundamenteel onderzoek ‘vertaald’ worden naar klinisch toepassingen waar de patiënt iets aan heeft.

 

 

De resultaten

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en voeren we vernieuwende projecten uit.

In 2014 heeft de Hersenstichting gekozen voor het modelHeel de hersenen. Binnen dit model richten we ons op alle aspecten van de hersenen, en niet zoals voorheen, vooral op hersenaandoeningen. We komen tegemoet aan het groeiende besef dat gezondheid en ziekte geen tegenpolen zijn, maar op hetzelfde continuüm liggen. Zo vergroten wij onze relevantie voor een bredere doelgroep.
Binnen Heel de hersenen werken we met drie domeinen; Gezonde Hersenen, Hersenaandoeningen en Patiëntenzorg. De drie domeinen en de gekozen strategieën helpen ons te focussen op onze inspanningen voor ambities en projecten.
In 2014 gaven we meer dan € 4,3 miljoen uit aan het domein Hersenaandoeningen en net iets meer dan € 750.000 aan het domein Gezonde Hersenen. Daarbij kwam ook nog eens bijna € 700.000 aan Patiëntenzorg.Dit komt erop neer dat we 73,2% van onze uitgaven hebben besteed aan de doelstelling. De overige 26,8% is besteed aan fondsenwerving, beheer en administratie.Het CBF-percentage (de kosten van eigen fondsenwerving als percentage van de inkomsten uit eigen fondsenwerving) over 2014 was 24,3%.

De Hersenstichting kan uw donaties dus goed gebruiken, onder deze pagina vind u diverse banners waarmee u de Hersenstichting kunt steunen.

 

Woensdag 15 april zond Omroep Max voor de tweede keer de live tv-show Geef om je Hersenen uit. Tijdens dit avondvullende programma vroeg de Hersenstichting extra aandacht voor de noodzaak van hersenonderzoek. Het was een indrukwekkende avond met mooie optredens en bijzondere verhalen van patiënten en onderzoekers.

 

Vele bekende Nederlanders, zoals Jan Mulder, Joke Bruijs, Bart Chabot, Joop Braakhekke en Rob Trip zetten zich voor ons in. Wibi Soerjadi en Anne-Wil Blankers openden de show. Verder waren er optredens van Angela Groothuizen, Michael Prins, Van Dik Hout, Liesbeth List en Frank Boeijen. Jan Dulles zong speciaal voor zijn vader (met alzheimer) het nummer Hier voor jouDit nummer is inmiddels uitgebracht als single en kun je hier downloaden. De opbrengst hiervan gaat naar de Hersenstichting!

 

Kijk nu al hele show Geef om je Hersenen terug op Uitzending gemist!

Kijk hier het nummer op youtube

 

 

 

hersenstichtingDruk op de banner of deze link als u wilt Doneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *